poniedziałek, 4 czerwca 2012

lasagne



Kto lubi włoskie klimaty, makarony pod różną postacią ten polubi także lasagne. Prosty przepis, łatwe przygotowanie i sycąca uczta gotowa.

Składniki:
opakowanie makaronu lasagne
żółty ser do starcia
pół kilo mielonego mięsa wołowego
puszka pomidorów bez skórki
cebula
czosnek
sól, pieprz
bazylia i oregano
1/3 szklanki czerwonego wina

Na beszamel:
półtorej szklanki mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa

Na oleju podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mięso. Jak się dobrze podsmaży zalewamy winem, dodajemy pomidory i dusimy aż składniki się połączą. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano. Teraz beszamel: masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i powoli wlewamy mleko, ciągle mieszając aż konsystencja będzie jednolita. Doprawiamy gałką. Makaron wrzucamy na 3 minuty do osolonego wrzątku (można ten etap pominąć, ja jednak się boję, że bez tego ciasto będzie twarde). Foremkę smarujemy masłem, układamy kolejno makaron, beszamel, mięso, ser i tak kilka razy. Na wierzchu powinna być warstwa makaronu przykryta beszamelem i startym serem. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.





A to już czerwiec - czas letniego leniuchowania na działkach i wakacji pod palmami :) oraz bukietowania.