Przepis prosty - na zaczynie z ciepłego mleka, cukru i drożdzy.
- pół kilo mąki,
- 2 jaja
- pół szklanki cukru (ja daje trzcinowy),
- pół kostki drożdży,
- ćwierć kostki masła,
- 2 łyżki śmietany,
- pół szklanki mleka,
- owoce - ja dodałam rabarbar oraz mrożone maliny.
Na kruszonkę:
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 3 łyżki cukru.
Na początek robimy zaczyn z drożdży - kruszymy je do ciepłego mleka z odrobiną cukru i czekamy aż zaczną pracować. Do miski przesiewamy mąkę, roztrzepane jajka, resztę cukru, śmietanę i rozpuszczone masło. Dodajemy zaczyn i mieszamy w mikserze ok. 5 min. Ostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość formujemy małe bułki, dodajemy na wierzch owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy 180 stopni ok. 20 min (do suchego patyczka).
I na koniec nowa foto-zabawa art-piaskownicy. Tematem jest natura i moje ukochane bzzzyyyy.
Po prostu pyszne:)
OdpowiedzUsuńI jak tu się odchudzać,widząc takie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
mniam :)
OdpowiedzUsuńtaka pokusa a ja na diecie ale może dla rodzinki zrobie :-)
OdpowiedzUsuńI love your great and colourful pictures!!!
OdpowiedzUsuńHugs,
Barbara
Nie dość, że pięknie to wszystko wygląda to na bank smakuje:))0
OdpowiedzUsuńo tak, muszę koniecznie zrobić..
OdpowiedzUsuńTam rabarbar. BZYYYYYYY :*
OdpowiedzUsuńomommom, wyglądaja smakowicie :D
OdpowiedzUsuńbzy śliczne, u mnie w domu też zagościły :)
mmm wyglądają pysznie! :))))))
OdpowiedzUsuńi ten bez... u mnie tez króluje:)
mmm ale bym zjadła drożdżóweczke
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować ten przepis :)Bez kocham za wszędobylski zapach :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka wygladają przepysznie! U Ciebie jak zwykle kolorki jak z bajki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Pychota...:)
OdpowiedzUsuńmm skosztowałabym ;]
OdpowiedzUsuńoj zaraz idę do kuchni;)
OdpowiedzUsuń